بنایی و روش های انجام آن

بنایی از مراحل اولیه ساخت و ساز محسوب می شود و شامل ساختن واحد‌های اولیه یک بنا است که با ملات روی هم قرار گرفته و به هم متصل شده اند. بلوک های آجری، سنگی و بتنی رایج ترین مواد مورد استفاده در ساخت ‌و ساز بنایی هستند. این مقاله به بررسی شیوه های بنایی و مزایا و معایب آن می پردازد.

بنایی چیست؟

بنایی ساختمان به روش هایی اطلاق می شود که در ساخت یک سازه از اهمیت برخوردار سهتند. از جمله این عملیات می توان به سیمان کاری، دیوار چینی، سنگ کاری و حتی اندودکاری اشاره کرد. هر کدام از این شاخه ها به مهارت خاصی نیاز دارد و افراد برای یادگیری هر رشته باید دوره های مربوط به آن را به صورت تئوری و عملی ببینند. 

مزایای سازه ی بنایی

این مزایای کلی شامل همه ی انواع واحد‌های بنایی (آجر، سنگ یا بلوک های سیمانی) می شود:

  • سازه ی بنایی غیرقابل احتراق است؛ بنابراین حفاظت از ساختمان و ساکنین آن در برابر آتش را بهبود می بخشد.
  • سازه ی بنایی مقاوت بالایی در برابر پوسیدگی، آفت، آب‌ و هوا و بلایای طبیعی مانند تند‌باد و گردباد دارد.
  • سازه های بنایی، بسته به مواد استفاده شده و تخصص کارگران، ظاهر روستایی یا زیبای جذابی به ساختمان یا خانه می بخشند.
  • سازه ی بنایی به دلیل این که بادوام و مقاوم است، می تواند بار وزنی زیادی را تحمل کند.
  • واحد‌های بنایی جرم حرارتی یک ساختمان را افزایش می دهند.
  • ساختمان های بنایی طول عمر بیشتری نسبت به انواع دیگر ساختمان ها دارند.
  • بنایی بودن یک ساختمان ارزش فروش در آینده آن را بالا می برد.
  • سازه ی بنایی پوسیده نمی شود و حشراتی مانند مورچه و موریانه نمی توانند ساختار آن را تخریب کنند.
  • استفاده از این روش برای ساخت و ساز از نظر نیروی کار و مواد، ارزان تر از ساخت با چوب است.

احتمالاً بنایی بهترین روش برای ابهت دادن به هر ساختمانی است. علاوه بر این، طرح های زیادی برای پیاده کردن هست که منزل شما را بهتر خواهند کرد. چه برنامه ریزی کنید از سنگ، آجر یا بلوک سیمانی استفاده کنید، مطمئن شوید یک تیم را به دقت انتخاب می کنید تا به برنامه های بنایی را تحقق ببخشید.

محدودیت های سازه های بنایی

  • در سازه های بنایی مصالح سنگینی مانند آجر، سنگ و بلوک های سیمانی دخیل هستند. این مصالح را نمی شود با وسایل نقلیه ی معمولی حمل کرد و در برخی موارد آنها را، به ویژه سنگ ها را، باید از روی کاتالوگ های خاص سفارش داد.
  • استحکام سازه های بنایی بستگی به پی آنها دارد.
  • اگر پی نشست کند، در بنا احتمالاً ترک پدیدار می شود و باید تعمیر شوند تا از نفوذ رطوبت و آسیب جلوگیری شود.
  • فعالیت های بنایی را نمی توان در باران سنگین یا یخبندان انجام داد؛ زیرا ملات شدیداً تحت تأثیر قرار می گیرد.
  • ساخت های بنایی به زمان مناسب و مدیریت پروژه نیاز دارد.
  • ممکن است بسته به نوع بنایی نیروی انسانی متخصص مورد نیاز است.

اکنون که مزایا و معایب کلی بنایی بیان شده است، بیایید به بحث نقاط قوت و ضعف رایج‌ترین مصالح مورد استفاده در بنایی بپردازیم: آجر، سنگ و بلوک های بتنی.

بنایی با آجر

نقاط قوت: سنگ بنای آجری به نیروی کار بسیار ماهری نیاز ندارد؛ چون شکل و اندازه ی واحدهای بنایی یک دست است. آجرها سبک هستند، حمل و نقلشان آسان است و ارزان تر از سنگ و بلوک های بتنی هستند. دیوارهای آجری نازک تر می باشند و با انوع مختلفی از ملات به یکدیگر متصل می شوند. جاهای باز برای درها و پنجره ها راحت با آجر ساخته می شوند و هزینه اش نیز کاهش می یابد؛ چون اتصالات نازک تر هستند.

نقاط ضعف: آجر مقاومت کمی در برابر کشش و بارهای پیچشی دارد و مستعد آسیب پذیری لرزه ای هستند. در مقایسه با بلوک های سنگی و بتنی، آجرها دوام و مقاومت کمتری دارند و در اندازه و رنگ محدود هستند. در اتمام کار، گچ کاری مورد نیاز است که هزینه های ساخت و ساز را افزایش می دهد.

ویژگی های استاندارد و روش کار با آجر در بنایی دستورالعمل هایی را در مورد کیفیت آجرها، ملات، خیساندن، خواباندن آجرها، عمل‌آوری، داربست زدن و غیره در دست قرار می دهد.  ساخت آجری در زیرسازه و روسازه نیاز به کنترل کیفی جنبه های مختلف مصالح و روش ساخت دارد.

 

بنایی با سنگ

نقاط قوت: مصالح سنگی به خاطر دوام طبیعی مواد، با دوام ترین، قوی ترین و مقاوم ترین مصالح در برابر آب و هوا هستند. برای ساختمان هایی با رفت و آمد بالا ساختن با سنگ توصیه می شود، زیرا خم نمی شود و فرو نمی رود. یکی از مزایای اصلی سنگ، ظاهر زیبایی شناختی آن است که با رنگ‌، اندازه و بافت های متنوع امکان طراحی بی شمار است. در آخر این که بنایی با سنگ به خاطر دوامش نیاز کمی به تعمیر و نگهداری دارد.

نقاط ضعف: سنگ سنگین و ضخیم است و فضای طبقات را کاهش می دهد. وزن خودش نیز زیاد است که در کنار مقاومت خمشی، مقاومت کششی و مقاومت لرزه ای کم قرار می گیرد. بنایی با سنگ زمان بر است و نیاز به کارگران ماهری دارد؛ زیرا نمی شود آن را راحت تغییر داد، تعمیر یا جا به جا کرد. نصب دقیق سازه‌ی نهایی هنگام بنایی با سنگ آن را برای ساکنین امن تر می کند.

بنایی با بلوک بتنی

نقاط قوت: بلوک های بتنی در برابر آب و هوا، آفت، کپک‌ و آتش مقاوم هستند. حمل و نقل بلوک های بتنی ممکن است بسیار گران باشد؛ اما این مواد را اکثراً می شود در محل یافت. بلوک های بتنی در اندازه ها، روکش ها و رنگ های بسیاری در دسترس اند. واحد‌های بتنی برای تامین هرگونه پروژه ای قابل تولید هستند و بعضی از بلوک های بتنی از مواد بازیافتی ساخته می شوند. علاوه بر این، بلوک های بتنی ویژگی عایقی خوبی در برابر گرما، صدا و رطوبت دارند.

نقاط ضعف: بلوک های بتنی بزرگ سنگین هستند و حملشان سخت است و نیاز به نیروی انسانی بیشتری دارند. بلوک های بتنی مقدار فولاد مورد نیاز در سازه های بتن مسلح را افزایش می دهد. قیمت بلوک های بتنی ممکن است بسته به منطقه، هزینه های سیمان و در دسترس بودن متفاوت باشد. حل کردن مشکلات لوله کشی در ساختمان های بتنی سخت تر است؛ زیرا ممکن است باعث سیل در داخل ساختمان شود. در چنین موردی بلوک های بتنی باید باز بریده‌ شوند که ختم به ضایعات مواد و تعمیرات گران می شود. یک سیستم زه‌کشی موثر در بنایی با بلوک بتنی بسیار مهم است.

کلام آخر

صنعت ساخت‌وساز روش های متعددی را برای ساخت‌وساز معرفی کرده است. این روش ها پیشرفت های متعددی کرده اند که راه را برای افزایش دوام و به حداقل ‌رساندن تعمیر و نگهداری هموار کرده اند. بنایی یکی از محبوب‌ترین روش های ساخت و ساز در ساخت خانه و ساختمان های بلند و سنگین است. کار بنایی زمان بندی، برنامه ریزی کامل و مشورت را در بر می گیرد. با این که این روش معایبی دارد، اما هنوز قابل اعتمادترین و با دوام ترین روش ساخت و ساز است.

 

Author: